0374.885.690

Conferința “Circularitatea materialelor textile – Un viitor sigur”

Începând cu 1 ianuarie 2025, în România a intrat în vigoare colectarea separată și pentru fracția de deșeuri textile, care, dincolo de a fi o obligație legală ce generează costuri operaționale noi pentru colectare, reprezintă și oportunități de business, dacă vom colecta în vederea reutilizării și reciclării textilelor.

În cadrul conferinței „Circularitatea materialelor textile – Un viitor sigur, fără deșeuri”, în cel de-al doilea panel, „Colectarea deșeurilor textile – implementare și provocări”, a participat și dl. Radu Merica, CEO RER Ecologic Group.

Dincolo de devierea textilelor de la depozitarea definitivă, colectarea separată ar putea susține, în timp, un sector circular al industriei. Pentru aceasta este însă nevoie de dezvoltarea și susținerea sectorului second-hand, precum și de o definire clară a statutului de deșeu pentru textile.

„În ultimii ani ne-am confruntat cu mai multe schimbări. Totul a început cu o simplă colectare a gunoaielor și depunerea acestora la groapă. Apoi a apărut colectarea separată a deșeurilor, sortarea în vederea reciclării și tratarea pentru depozitarea în depozite ecologice. Acum discutăm despre colectarea separată a fracției de deșeuri textile. De-a lungul timpului ne-am adaptat permanent pentru a îmbunătăți logistica, pentru a găsi mijloace de transport adecvate, astfel încât acestea să fie colectate curate și într-un flux separat față de celelalte categorii.

În prezent, modalitatea de colectare diferă în funcție de regulamentul stabilit de autoritățile contractante: containere dedicate, amplasate pe domeniul public, lângă insulele de colectare a celorlalte categorii de deșeuri municipale, dar și prin campanii de colectare sezoniere, din fața casei sau în puncte fixe temporar amenajate. Colectarea separată este doar primul pas, însă aceste textile trebuie să ajungă în stații dedicate de sortare, pentru a stabili ce este sau nu reutilizabil, pentru a fi separat pe categorii de materiale în vederea reciclării etc.

Ne aflăm într-un plin proces de educare și învățare, la care trebuie să contribuim împreună – de la consumatori și autorități, până la operatorii de salubritate și procesatorii care vor reintroduce în economie textilele sau fibrele reciclate.” Radu Merica, CEO RER Group.

Colectarea separată a deșeurilor textile în municipiul Buzău

RER SUD a implementat încă din anul 2021 colectarea separată a deșeurilor textile generate de populație, printr-un program pilot desfășurat în parteneriat cu o firmă privată autorizată în valorificarea deșeurilor din această categorie. Programulpilot a fost stabilit inițial pentru o perioadă de 1 an, ulterior colaborarea a fost prelungită până în anul 2025. Pe perioada programului pilot au fost amplasate  8 containere speciale, destinate colectării separate a articolelor vestimentare și textile de uz casnic generate de populație. Deșeurile textile au fost colectate săptămânal și transportate către firma parteneră, care în urma procesării lor fie asigura reutilizare lor prin introducerea pe piață a celor în stare bună prin magazinele de SH, fie le valorifica energetic pe cele aflate în stare proastă.

În anul 2024, printr-o colaborare tripartită între RER SUD, Primăria Buzău și firma Daigoro, puncteke de colectare a deșeurilor textile s-au mărit considerabil, cu încă 92 de containere speciale, distinct inscripționate, amplasate lângă sau în apropierea platformelor destinate depozitării deșeurilor din zona de blocuri.

Locațiile punctelor de colectare a deșeurilor textile în municipiul Buzău

Locațiile celor 100 puncte de colectare a deșeurilor textile și a celor de uz casnic din municipiul Buzău pot fi consultate pe site-ul RER SUD www.rersud.ro, la secțiunea UTILE, buton – Puncte de colectare articole vestimentare și de uz casnic.

Cantități de deșeuri textile colectate în anul 2024 în municipiul Buzău

În anul 2024 s-au colectat în total  277.304 kg de deșeuri textile de la populație, din care 257.304 kg din cele 92 containere și 20.000 kg din cele 8 containere.  Acestea au fost predate societăților valorificatoare autorizate în acest sens.

Colectarea separată a deșeurilor textile în municipiul Râmnicu Sărat

Activitatea pe care RER SUD o desfășoară pe zona Râmnicu Sărat este reglementată de contractul de delegare 67464 din 07.10.2019, pe care îl avem cu autoritatea contractantă, iar la momentul încheierii lui nu exista această prevedere. În prezent suntem în discuții avansate cu autoritatea contractantă pentru implementarea unor campanii de colectare a deșeurilor textile pentru zonele din județul Buzău în care ne desfășurăm activitatea, altele decât Municipiul Buzău.

Pentru detalii, puteți accesa:
● Brief pentru presă- Conferința “Circularitatea materialelor textile – Un viitor sigur”

INAPOI LA STIRI